Hoe maak ik een affiliate website met WordPress ?

En dan kom je op het volgende punt: ik wil een affiliate website maken, maar hoe doe ik dat ? En wat voor een software/systeem gebruik ik daar voor ? De meest voor de hand liggende keuze is dat van een zogenaamd CMS (Content Management Systeem) op basis van ‘open source’, zoals bijvoorbeeld WordPress. Een dergelijk systeem heeft de volgende voordelen:

 • Gratis verkrijgbaar
 • Onbeperkt uit te breiden met diverse toepassingen (plugins)
 • Layout makkelijk aan te passen en veel keuze (thema’s)
 • Doorontwikkeld door grote groep programmeurs waarbij geluisterd wordt naar verschillende wensen en er gekeken wordt naar nieuwe ontwikkelingen
 • Updates en upgrades zijn gratis of verkrijgbaar tegen een kleine vergoeding
 • Veel informatie en support online beschikbaar
 • Onafhankelijk van een bepaalde leverancier
 • Goede SEO (Search Engine Optimization), wat betekent dat je website goed te vinden is op o.a. google.

Veel gebruikte CMS systemen zijn WordPress, Joomla en Drupal. WordPress is de meest gebruiksvriendelijke, Joomla en Drupal vergen meer technische kennis om een en ander te kunnen programmeren/instellen. In dit blog bespreek ik het gebruik van WordPress, omdat dit ook voor iemand met weinig verstand van codes e.d. goed bruikbaar is. Er zijn veel (gratis) thema’s (layout) verkrijgbaar en er is veel ondersteuning op internet te vinden.

Wat heb je nodig om een affiliate website te maken met WordPress?

  • Webhosting: je hebt een domeinnaam met bijbehorende webhosting nodig. Let hierbij op dat de webhosting geschikt is voor het gebruik van WordPress. Vaak is er een handige installatiehulp voor WordPress aanwezig. Een hele goede aanbieder van webhosting is Argeweb.nl. Hier heb ik zelf al jaren mijn webhosting bij ondergebracht. Heel belangrijk is de uitstekende support die Argeweb biedt. Kijk hieronder of je favoriete domeinnaam nog vrij is.
  • Benodigde plugins: uiteraard zijn er de nodige gratis plugins. Gratis betekent in de praktijk echter dat de basis plugin gratis is, maar dat je meestal de nodige uitbreidingen dient aan te schaffen om de plugin naar behoren te laten werken. Dit hoeft niet altijd heel veel te kosten, maar toch. Wil je het in een keer goed aanpakken, dan is een betaalde plugin aan te raden. Kosten bedragen ca. € 200,= voor een goede plugin met diverse extra’s en veel vrijheid om de benodigde data (producten e.d.) te kunnen importeren. Het verdient altijd aanbeveling om hiervoor even rond te zoeken op internet, soms wordt er een speciale aanbieding gedaan.
  • Tijd. Heel veel tijd! Het bouwen en samenstellen van een affiliate website kost zeer veel tijd. Denk dus niet dat je dit even in een paar avondjes gaat klaarspelen. Wanneer je besluit om een affiliate website te bouwen, realiseer je dan dat het niet vanzelf gaat! Er is dus zeker geen sprake van even snel en kosteloos een winstgevende affiliate website bouwen. Wees je bewust van de investering in tijd en geld, zodat dit achteraf geen teleurstelling oplevert. Wanneer je er aan begint, dan kun je eigenlijk niet anders dan het ook afmaken.
   Een makkelijkere manier om te beginnen is door simpelweg banners en/of links te plaatsen op je website. Je kunt een website maken over een bepaald onderwerp wat je interesseert, of waar je veel van af weet. Wanneer je website veel bezoekers trekt, dan kun je er voor kiezen om adverteerders te promoten die gerelateerd zijn aan het onderwerp van de website. Een dergelijke website is eenvoudig met WordPress op te zetten, en ook nog eens geheel kosteloos. De enige kosten die je moet maken zijn die van een webhosting. De website kun je dan later uitbreiden door bijvoorbeeld bepaalde producten aan te bieden middels een vergelijkingssite die aan je website is gekoppeld.
  • Aansluiting bij een netwerk voor affiliate marketing.