Een affiliatie marketing is als je reclame maar voor iemand anders de product of dienst en ervoor betaald krijgt op basis van je behaalde resultaten. Op Google Adsense na is dit het meest gebruikte manier om geld te verdienen met je website.

Wat is affilatie marketing?
Zoals hierboven al vermeld word je betaald voor het promoten van het product van iemand anders.

Hierbij moet je denken aan drie partijen: De adverteerder ( degene die zijn product of dienst wilt verkopen )

De affilatie: Degene die de product of dienst van de adverteerder wilt promoten

Consument: Degene die de gepromote reclames ziet en er mogelijk op drukt.

Het kan ook zijn dat er een vierde partij is betrokken: Het affilatie netwerk, dat is een tussenpersoon tussen de adverteerder en affilatie.

Wat zijn de voordelen van deze methode?

De voordeel van deze methode is dat je geen tijd hoeft te besteden in het bedenken van eigen producten die je gaat verkopen, je lift eerder mee op het succes van een bestaand product.

Hoe werkt het?

Als je geld wilt verdienen als affiliate moet je je eerst aanmelden als affiliate bij een affiliate programma of affiliate netwerk.

De term affiliate programma verwijst naar het systeem dat het mogelijk maakt om een bepaald product voor een bedrijf als affiliate te promoten; denk aan het promotiemateriaal en de benodigde tracking-techniek (de software die ervoor zorgt dat de verdiensten uit jouw bezoekers ook echt bij jou terechtkomen).

Na je aanmelding kies je een product of website-pagina uit om te promoten, en plaats je de bijhorende tekstlink of banner op je website.

Elke keer dat een bezoeker vervolgens via jouw link het geadverteerde product koopt (of een andere waardevolle actie uitvoert), verdien jij een bepaald bedrag.

Wat is het verschil tussen affilatie programma’s en affilatie netwerken?

Een affiliate programma (ook ‘partnerprogramma’ genoemd) is het systeem van een individueel bedrijf waarmee affiliates de producten van dat bedrijf kunnen promoten. Sommige bedrijven hebben hun eigen affiliate programma (zoals Wehkamp), maar de meeste bedrijven besteden het beheer van hun affiliate programma uit bij een netwerk.

Een affiliate netwerk is eigenlijk niet meer dan een verzameling affiliate programma’s. Je vindt er de affiliate programma’s van honderden verschillende bedrijven. Het voordeel van affiliate netwerken is dat ze je de mogelijkheid bieden om op een overzichtelijke manier reclame te maken voor heel veel verschillende producten, websites en diensten. Er is altijd wel iets dat je kunt promoten dat aansluit bij het onderwerp van je website en bij de interesses van je bezoekers. Het affiliate netwerk verzorgt het promotiemateriaal, het contact met alle adverteerders, en betaalt al je verdiensten in één keer uit.

Hoe meld je je aan?

Veel adverteerders zijn bij maar één affiliate netwerk aangesloten. Door je bij meerdere netwerken aan te sluiten is de keus uit dingen om te promoten dan ook het grootst. De beste affiliate netwerken staan hieronder.

Zoals eerder aangegeven zijn er ook bedrijven die hun affiliate programma niet uitbesteden bij een affiliate netwerk, maar het in eigen beheer houden. Je kunt dat soort affiliate programma’s meestal vinden door op de homepage van zo’n bedrijf onderaan de pagina te zoeken naar een link met de tekst ‘Affiliates’, ‘Affiliate programma’, ‘Partnerprogramma’ of ‘Webmasters’. Zie de homepage van het eerder genoemde Wehkamp als voorbeeld. Een ander voorbeeld is het partnerprogramma van bol.com.

Voor wat krijg je nou precies betaald?

Het beloningssysteem verschilt per affiliate programma, maar meestal krijg je als affiliate een vergoeding (‘commissie’) per lead of sale. Leads zijn acties van bezoekers waarbij de bezoeker niks koopt, maar die wel van waarde zijn voor de adverteerder. Voorbeelden zijn nieuwsbriefaanmeldingen, prijsvraagdeelnames of offerteaanvragen. Van een sale is sprake als de bezoeker die jij naar de website van de adverteerder hebt gestuurd daar wel echt iets koopt. Heel soms kun je als affiliate ook vergoed worden per klik op een advertentie of per keer dat je de advertentie vertoont (oftewel per weergave), maar dat is tegenwoordig vrij zeldzaam.

Uiteraard verdien je meer naar mate de lead of sale waardevoller is voor de adverteerder. Zo is een bezoeker gratis mee laten doen aan een prijsvraag meestal niet meer dan een euro waard, maar kan het afsluiten van een energiecontract gerust €50.00 opbrengen.

Kan je ook aan affilatie marketing doen zonder website? 

Het is zeker niet noodzakelijk om een website te hebben voor affilatie marketing, als je het hebt is het wel een stuk gemakkelijker. Je kunt namelijk ook links verspreiden via social media. Zolang je maar een manier hebt om een product te kunnen promoten.

affilatie